St Kilda West Residence

  • 2017

  • Architectural
    Commercial and Residential

Designed By:

  • Ewert Leaf

Commissioned By:

Private Client

Designed In:

Australia

Light, space and spectacle define the design of this modern addition to a heritage home. The old and the new sections of the house have their own distinct identities which shine independently, yet provide a sense of dynamism and complimentary contrast when the house is read as a whole.


view website

  • CHALLENGE
  • A long, open plan living space is flooded with light from an elongated glazed roof section and operable angled skylights. A walkway is suspended in a double height void over the kitchen, linking the existing structure to the master bedroom and creating a feeling of space and theatre. A perforated mesh balustrade lines the walkway, allowing light through and enabling a visual connection between the ground and first floor. The existing roof space has been transformed into a habitable area, with timber ply panels affixed to the walls and the ceiling to create a guest bedroom. The exterior is clad in zinc shingles which wrap around the angled surfaces and contrast against the red brick of the existing dwelling.