Centre of Strength and Wellness

good-design-award_winner_rgb_blk_logo
  • 2022

  • Architectural

Designed By:

  • Benjamin Paszyn
  • Ben Drysdale

Commissioned By:

Centre of Strength and Wellness

Designed In:

Australia

Utilising an existing warehouse in Elsternwick, Victoria, the design accommodates a set of fitness, wellbeing and consulting programs. Including a Yoga Studio, Pilates Studio, 4 therapeutic consulting suits, Strength and Conditioning area, with relevant amenities to comply with building code. Designed for the building operator.


view website

Image: Dylan James
Image: Dylan James
Image: Dylan James
Image: Dylan James
Image: Dylan James
Image: Dylan James
Image: Dylan James
Image: Dylan James
  • CHALLENGE
  • SOLUTION
  • IMPACT
  • MORE
  • An initial pragmatic approach involved analysing the function of the brief, setting out the prescribed program to develop spatial requirements and occupancy numbers. The challenge lay in moulding the ambitious program within the existing 460m2 envelope, negotiating prevailing site attributes, existing walls, various floor levels, ceiling heights and services into a seamless outcome. Whilst ensuring compliance against building code, accessibility requirements, and developing innovative ways to create multiuse, appealing space that brings a sense of connection to the user.

  • The design was developed to enhance the flow of people in space with a circulation spine. Program was arranged based on the relationship between activities and functions. Gestures such as the curved walls aided flow. Given the robust program brief and the limited space, our solution was for a series of adaptable spaces, with large openings that have the ability to have interchangeable functions and use. Each primary functional space is paired with a secondary space to allow people to comfortably congregate while waiting for their class, allowing free flowing movement between activities and access to amenities.

  • An attribute inherent to the existing space was the sense of light and height. The design takes advantage of the existing conditions such as the natural light sources in the intermittent transparent roof sheets and open trusses. In turn reducing lighting loads and playing a significant role in the space to give a sense of connection to its occupants. The awareness of the existing structure through the rawness of the existing brick work is a reminder of what this space used to be. Ceiling voids, glazing, sky lights and vaulted ceilings aim to bring a sense of ambience and wellness.

  • Through the design process, we had the ambition to propose as little new intervention as possible. To minimise new material, we saw the most sustainable approach to be utilising what existed, by making the most of the existing space assets and its character; such as existing walls; plumbing locations & penetrations; existing ceiling linings; existing wall finishes & roof drainage. This involved a careful analysis and consideration of the site. The use of natural light removes the loading of artificial light, and existing openings alleviate the need for mechanical ventilation in the strength and conditioning area. Locally sourced materials, and crafts persons became the focus of the specification process and used where possible.