T2 Headquarters

good-design-award_winner_rgb_blk_logo
  • 2015

  • Architectural
    Interior

Designed By:

  • Landini Associates

Commissioned By:

T2

Designed In:

Australia

Showcasing the creation of new life for an old building, our brief was to restore the former Collingwood industrial warehouse into the headquarters base for T2.

T2 are a young, hardworking but relaxed company with multiple teams collaborating to a common goal. We created a space that is both professional yet relaxed and reflects the modern approach that T2 take to tea retailing.


view website
view twitter

  • CHALLENGE
  • SOLUTION
  • IMPACT
  • MORE
  • The site is located on a sloped block. This perceived constraint was turned into an advantage, exploiting various levels within the warehouse whilst designing a unified space. With the street frontage lower than the general entry, the public is welcomed through an oversized steel framed pivot door into a double height space. Led by wide concrete steps, guests are greeted by an oversized T2 logo, lit by incandescent light bulbs, and a Tea Bar/reception area. The staff entry is from the upper level rear car park, from where they walk down onto a catwalk in the centre of the warehouse. Each side of the catwalk houses a different function of the business- left and right brains -with storage below.

  • The Tea Bar Reception area is the key innovation element. We knew immediately that tea had to be the hero and so the first thing you experience when entering the building is a brew bar and tea expert greeting visitors by making them tea. This is an anti-reception desk, a rejection of the traditional corporate office, an informal place to stop, drink and chat to guests, personifying T2's identity. This space also acted as the trial concept for T2's latest tea-retailing concept T2B, which similarly features a large cast concrete bar and Tea Library.

  • T2HQ reflects a deep understanding of culture, urbanity, and of course, celebrates the centuries-old art of tea-making. We tried to conserve the original building by reviving original features and character. Throughout the building, timber beams, columns and brick walls were sandblasted to their original finish, leaving a few scuffs and marks as a remembrance of its history. Skylights that had been closed up were re-glazed and partition walls that were added to create smaller space for leasing purposes were demolished to create one cohesive space for T2.. The floor was re-polished to its original character. Original windows were cleaned or re-glazed to allow views that had formally been excluded. Even an old boiler adjacent to the kitchen was kept, glazed in and lit. This was all contrasted with T2's trademark dark, streamlined pallet.

  • The design respects and celebrates the original building while creating a dramatic statement to represent T2's modern company ethos. T2 likes to surprise and constantly re-invent. The building is the perfect backdrop for a company that likes to change its mind a lot and as with their stores, it was not important for the space to be "flashy, it needed to be a modern backdrop for their theatrical offer. The ground floor features an industrial color palette, using oxidized blackened steel and concrete to create contrast with the original timber features of the building. While the raw industrial experience is continued upstairs in the tea making, tasting workshop and CEO's office, a completely different colour palette is employed. Here a white, clean space encourages light and nature to enter through large windows.