Sartoría Buna

good-design-award_winner_rgb_blk_logo
  • 2018

  • Architectural Design
    Interior Design

Designed By:

  • Taller ADG

Commissioned By:

Marco Carboni

Sartorias Chef

Designed In:

Mexico

This project provides a solution for two adjacent commercial spaces, a coffee shop, and a restaurant. The main idea was to create a vault that provided a sensation of Italian trattorias. The other space is solved by tilting the vault shape, generating a curved wall.


view website
view facebook
Buy online

  • Feature One
  • Two
  • Three
  • Four
  • The design challenge was to provide a solution in a very small property for two adjacent commercial space separate but sharing access, foyer and services. Buna is a coffee shop, and Sartoria is one of the best Italian restaurant in the city by the chef Marco Carboni. the guiding design principle for Sartoria was to create a vault that provided a sensation of warmth reminiscent of old Italian trattorias. Buna’s space is solved by tilting the vault shape, generating a curved wall. A play of arches that form the personalities for two different concepts

  • A sliding glass door provides access to both spaces through a small foyer. Buna’s space features a 3.28 meter-long central bar. In front of the bar there are two black, one for equipment and ingredients storage, and one for product display. The space in Sartoria is defined by the vault, 5.60 meters wide by 5 in length, covering an area that holds 25 guests. The vault’s curve and back wall were used to create a wine cellar that holds 250 bottles. The terrace is common to both spaces. A play of arches that form the personalities for two different concepts.

  • The design impact was to provide one of the best Italian restaurants to the neighborhood, and that such a small place draws the attention the the people who live the area.

  • Buna’s central bar, which is the main source of lighting: a black, metallic tubular structure suspended from the ceiling at three points. It holds two moveable bulbs and a tubular lamp, designed by Vincent Van Duysen, from his Infrastructure collection for Flos. At the back of the room, on the curved wall, an understated lamp lights a sign: “Buna, café rico” (tasty coffee) . Another light source is pointed at a decorative blackboard near the window. In Sartoria under the window, there is a concrete bar with a white marble top, and natural oak stools. At the back is a bar for making pasta, and an opposing bar for drinks, with wooden shelves and backed with the same marble: Statuarietto. The bathroom door is integrated into the storage furniture, both in natural oak. The sink is outside, set in a bar that’s part of the chef’s work space. On the chef’s bar is a railing with moveable bulbs to highlight the artisanal work that happens in this area. On the sink fixture is a hanging lamp, a sphere with gold detailing, by Michael Anastassiades for Flos. The terrace is common to both spaces, with Emu brand tables (black) and aluminium chairs.